Letní vedra si žádají pořádné osvěžení a domácí zmrzlina je tou pravou volbou. Recepty se najdou pro opravdové zmrzlinové profíky i pro ty, kdo nemají žádné zkušenosti ani speciální vybavení. Z našich dvou receptů si vybere každý.

Připravovat si mraženou pochoutku doma má své neoddiskutovatelné výhody. Máte naprostou kontrolu nad tím, jaké suroviny použijete. Můžete si nastavit množství použitého cukru i dát volný průchod fantazii. Experimentování s příchutěmi se meze nekladou a chutných letních kombinací je nekonečné množství.

Zmrzlinový dezert z ničeho

Pokud nemáte doma zmrzlinovač a se zmrzlinami začínáte, je tento recept přesně pro vás. Tento mražený dezert je zjednodušenou verzí italského semifredda. Tento mražený krém má konzistenci podobnou zmrzlině. Podává se lehce povolený, jak už napovídá název, který v překladu znamená „napůl studený“.

Pravé italské semifreddo se připravuje z bílkového sněhu, což jsme pro zjednodušení vypustili. Zároveň si zachovává nadýchanost i přesně tu pozvolna tající konzistenci, která je pro semifreddo charakteristická. Ovoce a likér můžete odměňovat podle chuti i momentálních domácích zásob.

Budete potřebovat:

  • 600 g lesního ovoce
  • 4 lžíce zavařenina – borůvková
  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 150 ml likéru cointreau
  • 50 g cukr moučka
  • 250 g podlouhlých cukrářských piškotů
  • šťáva z 1 pomeranče

Zavařeninu rozmíchejte s pomerančovou šťávou. Přidejte 2/3 ovoce, které nakrájejte nebo částečně rozmačkejte. Zbytek ovoce si nechte na zdobení. Vyšlehejte 300 ml smetany ke šlehání. Během šlehání přidejte moučkový cukr a dobře zašlehejte.

Na dezert si připravte středně velkou mísu s kulatým dnem. Pečlivě ji vyložte potravinářskou fólií a dobře ji uhlaďte. Na dno rozetřete několik lžic ušlehané smetany. Pak dejte vrstvu piškotů namočených v likéru a na ně zavařeninovou vrstvu. Poté přijde znovu vrstva šlehačky. Tento postup pokračujte, dokud nespotřebujete všechno. Jako poslední dejte šlehačkovou vrstvu. Zakryjte pokličkou nebo fólií a dejte zamrazit.

Před podáváním vyšlehejte zbývající šlehačku a připravte si zbylé čerstvé ovoce. Zmražený dezert nechte lehce povolit a pak jej vyklopte na tác. Odstraňte opatrně igelitovou fólii. Ze všech stran potřete šlehačkou, ozdobte ovocem a podávejte.

Švestka pro profíky

Když už doma máte přístroj na výrobu zmrzliny, máte určitě již řadu zkušeností s její přípravou. Pravděpodobně vám také nechybí chuť na zmrzlinu, ale možná uvítáte nápady na nové příchutě. V tom případně jsme tady právě pro vás.

Švestky jsou synonymem českého babího léta. Přesně té doby, kdy je počasí stále ještě bývá dost teplé na to, abychom si dokázali naplno užít zmrzlinu. Díky přidanému koření v sobě švestková zmrzlina kombinuje chutě plného léta a současně přicházejícího podzimu.

Budete potřebovat:

  • 700 g švestek
  • 150 g třtinového cukru
  • pár kousků hřebíčku
  • 2–3 hvězdičky badyán
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy

Švestky operte, vypeckujte a dejte do hrnce spolu s cukrem a kořením. Podlijte podlijte 150 ml vody a krátce svařte do úplné změknutí ovoce. Nechte vychladnout a uležet přes noc. Druhý den vylovte koření, přidejte citronovou šťávu a rozmixujte dohladka. Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte zamrazit.

Budeme moc rádi, když recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět, jak vám chutnali. Přejeme vám krásné léto!