Lucie Kašparová, 9. 4. 2020

Možná na vás při vidině letošních Velikonoc dopadají chmury, protože kvůli současné situaci kolem koronaviru nebudou jarní svátky takové, jak jsme na ně zvyklí. Omezujeme kontakt s rodinou a přáteli a i jídlo a potraviny nakupujeme docela v jiném módu, než jak je pro nás běžné. Řada lidí má právě Velikonoce spojené s hojností co se týče velikonoční nadílky a velikonoční tabule. Není nutné nastalou situaci vnímat negativně, pojďme spíš vnímat pozitiva, která karanténa ve spojení s Velikonocemi nabízí a upravme tomu jídelníček v době velikonočních svátků.

Méně znamená více

Kvůli karanténě se v posledních dnech zdržujeme daleko více doma a ani tolik nenakupujeme. Právě omezení pohybu si žádá upravení jídelníčku především co se týče množství. Pokud nechceme po skončení karantény zaznamenat nárůst hmotnosti, je vhodné omezit konzumaci vysokokalorických potravin a jídel. Držme se během letošních Velikonoc hesla, že méně znamená více. Není nutné nakupovat hromady čokoládových vajíček, zajíců a všech možných dobrot. Koledníky stejně očekávat nemůžeme a pro děti domů stačí jedna kvalitní čokoláda s vyšším obsahem kakaa, než hromada levných cukrovinek plná nekvalitních ztužených tuků a nadmíry cukru.

Čas na domácí pečení

Jistě jste na sociálních sítích zaznamenali nynější boom domácího pečení a vaření. Využijte to jako inspiraci a zkuste možná poprvé nebo po letech, kdy „na to nebyl čas“ využít toho, že ten čas máte a zkuste upéct pravý mazanec z kvásku. Náklady na ingredience jsou mizivé a receptů i návodů jak založit a správně pěstovat kvásek je momentálně na internetu přehršel. Možná vás nyní napadá, že na mazanci, který je z mouky není přece nic dietního. Nikdo taky netvrdí, že těch mazanců máte upéct na každý den jeden. Určitě bude stačit na těch pár dní, co Velikonoce trvají jeden. O to víc si jej vychutnáte a užijete. Navíc za předpokladu, že použijete pravý kvásek a nutričně bohatší například špaldovou mouku, uberete cukru, hotový mazanec nesníte na posezení a namažete ho namísto silné vrstvy másla spíše třeba ricottou a domácí marmeládou, nejedná se o žádný hřích, po kterém by měly přijít výčitky svědomí. Nezapomínejte, že vše je o množství a míře. I ten klasický mazanec z normální bílé mouky namazaný máslem nebo čokoládovou pomazánkou není žádný prohřešek, pokud ostatní jídla během dne jsou vyvážené.

Vejce na několik způsobů

Čas strávený momentálně víceméně doma umožňuje také věnovat se malování kraslic. Pokud máte děti, jistě v těchto dnech stále dokola vymýšlíte, jak čím je zabavit. Co ale připravit z vařených, případně vyfouknutých vajíček? Nejprve si pojďme říct, čím jsou vajíčka pro náš metabolismus přínosná. Vejce jsou velice kvalitním zdrojem bílkovin, jedno vejce obsahuje kolem 6 g bílkovin. Jako jeden z mála zdrojů obsahují skutečně celé spektrum všech pro tělo nezbytných aminokyselin, které musíme přijímat formou potravy, protože si je naše tělo neumí vytvořit samo. Dříve byla vejce zatracovaná kvůli údajně vysokému množství tuku a to především cholesterolu v žloutku. Tuto zbytečnou obavu se naštěstí podařilo víceméně vymýtit a vejce patří do jídelníčku i při redukci hmotnosti. Samozřejmě i zde platí pravidlo, že nic se nemá přehánět. Natvrdo uvařená vejce lze použít do zdravých jarních pomazánek z tvarohu, ricotty či Cottage sýru. V kombinaci s troškou hořčice a čerstvých bylinek jako je pažitka či medvědí česnek, se jedná o rychlou, snadnou a nutričně bohatou pochoutku. Vyfouknutá vejce lze naopak použít na omeletu nebo do slaných muffinů jako základ těsta, kde pomohou snížit množství mouky a nakonec i více zasytí právě díky zmiňovaným bílkovinám.

Nezapomínejme na vyváženost

I když je momentální situace nepříjemná a komplikuje nám životy, zkusme si Velikonoce v rámci možností užít. Menší porce, menší zásoby a naopak chytré využití základních ingrediencí dokáže vykouzlit sváteční tabuli. Možná si taky uvědomujete, že právě kvůli omezení pohybové aktivity v posledních dnech, nemáte potřebu jíst tak často jako dřív. Určitě je vhodné upravit stravovací návyky a nenutit se například do svačin, pokud vyloženě nepociťujete hlad. Na co bychom ovšem neměli rezignovat je zdravý a vyvážený jídelníček s dostatkem zeleniny a ovoce.