Pod tímto mnohoslibným titulkem by se mohlo skrývat lecjaké sladké letní dobrodružství. My si ale budeme povídat o ovoci. Nebojte se ale, i tak to bude stát za to, slibujeme.

Sladké dezerty pro nás ženy znamenají podobně nebezpečné dobrodružství jako to, které mezi řádky slibuje titulek. Proslazené těsto a tučné krémy nejdou moc dohromady se snahou být štíhlá do plavek a letních šatů. Takhle lákavou letní past se dá šikovně obejít. Ovoce samo o sobě obsahuje dost cukru a když je dost zralé, většinou ani žádné doslazení nepotřebuje.

Červené české léto

Přestože podle anket patří vítězná příčka nejoblíbenějšího ovoce jablku, v létě bychom se určitě všichni shodli na jiných favoritech. České léto se ohlašuje nejprve sklizní jahod, která se podle různých odrůd může protáhnout až do léta. Následuje sezóna křupavých třešní a šťavnatých malin. Všechno jsou to přesně ty druhy ovoce, které v plné zralosti ani moc dalšího cukru nepotřebují. Popravdě, nejlépe si na nich pochutnáme, když se můžeme rovnou ujídat čerstvé.

Marmelády bez přidaného cukru

Moment, kdy se bez cukru obejdeme velmi komplikovaně, je příprava zavařenin. Cukr zde plní roli konzervantu. Když se v receptu cukr ubere, je trvanlivost zavařeniny potřeba zajistit jinak. Skvěle v takových případech funguje citrusový pektin, který je přírodního původu. Na kilo ovoce počítejte 10 g citrusového pektinu, který je dobré vmíchat do rozmixovaného ovoce krátce předtím, než je přivedete k varu. Jinak by mohl udělat hrudky. Sladkou chuť můžete vylepšit například medem nebo čekankovým sirupem, který má nízký glykemický index.

Pokud se doslazování chcete vyhnout úplně, svařte ovoce do hustého koncentrátu. Jak se bude vypařovat voda, ovoce se zahustí a díky tomu směs zesládne. Dopřejte mu aspoň 30 minut a mezitím pečlivě hlídejte a míchejte. Kdyby se vám i tak zdála marmeláda málo sladká, přidejte špetku soli. Ta sladkou chuť vytáhne. Pektinu potom bude stačit menší množství. Vmíchejte ho do směsi a rozmixujte tyčovým mixérem.

Nejlepší letní párování

Jahody jsou skvělý kandidát na kombinování s jiným ovocem i kořením. Přidat k nim můžete mátu, bazalku, vanilku nebo skořici. Vynikající jsou v kombinaci s banánem, který marmeládu osladí bez přidání cukru. Stejně dobře banán zafunguje i s malinami, třešněmi či rybízem. Doladit bez cukru můžete také přidáním pár rozinek nebo datlí.

Věděli jste, že…

  • Na každé jahodě se nachází víc než 200 semínek. Není divu, že trvá jedno, maximálně dvě kousnutí, aby se nějaké z nich zlovolně zaklínilo mezi našimi zuby.
  • Ve Francii považují jahody za afrodisiakum. Novomanželům zde údajně připravují sladkou jahodovou polévku, nejvíce připomínající naše rozmačkané jahody se smetanou.
  • Třešně se pěstovaly už ve starém Egyptě. Za jejich rozšíření na našem kontinentě stojí římští vojáci a jejich výboje po celé Evropě. V renesanci pak třešně patřily mezi nejmódnější druhy ovoce. Používaly se tehdy dokonce i pro léčebné účely.
  • Existuje víc jak tisíc třešňových odrůd. Naprostá většina z nich však roste planě.
  • Nejčastěji se potkáváme s červenými malinami. Existují ale také žluté, temně červené až fialové a dokonce takové, které vypadají jako černé a tím nemyslíme ostružiny.
  • Malinový koláč se dočkal takové obliby, že mu Američané dokonce přiřadili den na oslavu. Pokud také milujete maliny, vyhraďte si 19. července a slavte spolu s nimi.

Ovocný cheesecake bez lepku a skoro bez cukru

Aby vaše malinová oslava stála za to, připravili jsme pro vás jeden zajímavý letní dezert, který můžete mlsat skoro bez výčitek. Na korpus cheesecaku použijte směs mletých mandlí a vlašských ořechů. Na menší formu o průměru zhruba 20 cm smíchejte 200 g mletých ořechů v libovolném poměru a přidejte 60 g rozpuštěného másla. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a na dno napěchujte rovnou vrstvu ořechové směsi. Pokud korpus chcete mít tmavý, obarvěte ho lžící kakaového prášku. Dva tvarohy v kostce vyšlehejte se 150 ml šlehačky. Mrazem sušené maliny nasekejte v mixéru na prášek a přidejte do krému. Vmíchejte želatinu a pokud budete chtít krém osladit, přidejte malé množství medu nebo ještě lépe čekankového sirupu. Krém naneste na korpus, ozdobte malinami a nechte v lednici zatuhnout.

Pokud se chcete vyhnout nadměrné konzumaci letních dobrot, můžete se osvěžit některým ze šťavnatých produktů z naší nabídky. Ty zaručeně nemají žádné kalorie ;).