Lucie Kašparová, 18. 3. 2021

Ať už se pustíte do hubnutí nebo jen zkrátka chcete ozdravit jídelníček, možná vás dříve či později napadne, jestli kromě více zeleniny, mléčných výrobků, luštěnin nezařadit do jídelníčku i zdravější dezerty. A pokud se dáte do vyhledávání takových receptů, jistě narazíte na dezerty, které se dle popisků zdají být zázračné, protože se údajně po nich nepřibírá ba dokonce hubne. Je tomu skutečně tak? A co je vlastně ta nejlepší varianta, jestliže si chceme zahřešit?

Zatímco u tak zvaných low carb dezertů se z pohledu výživy jeví jako problematické nadměrné množství použitého tuku u raw dezertů je to zase nadmíra jednoduchých cukrů. Právě kombinace cukru a tuku je pro dezerty obecně specifická a je to tak chuť, pro kterou máme potřebu si dopřát. Není tedy rozumné se na jakékoliv dezerty dívat jako na něco, co by mělo být běžnou součástí vyváženého jídelníčku. Ořechové mouky, kterými jsou u low carb dezertů nahrazovány klasické obilné mouky jsou bohaté na zdravější nenasycené mastné kyseliny, nicméně stále se jedná o nejvýznamnější energetický zdroj. Takže ani jejich konzumace by neměla být neomezená. Naopak sušené ovoce, nejčastěji používané datle u raw dezertů jsou pro změnu významným zdrojem jednoduchých cukrů. Byť se jedná o přirozeně se vyskytující cukry, nesmíme zapomínat, že do raw dezertu se často přidává ještě cukr v podobě medu či agáve. Kalorická hodnota raw dortíku tak může být stejná nebo dokonce vyšší než u obyčejné bábovky. Společným jmenovatelem obou alternativních a často mylně vnímaných jako zdravějších variant pečení je finanční nákladnost použitých ingrediencí a jejich nelokálnost. Mandlová či kokosová mouka, kokosový olej, sušené datle, agáve sirup a další nepatří mezi nejlevnější suroviny a často k nám cestují přes půlku zeměkoule. Jejich zdravotní benefity přitom nepřevyšují lokální suroviny.

Samostatnou kategorii pak tvoří kokosový olej používaný hojně u obou typů dezertů. Kokosový olej má podobně jako živočišné tuky nevhodné složení mastných kyselin, kde převažují nasycené mastné kyseliny. Ty, jak známo se v nadměrném množství podílí na vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Kudy teda vede cesta?

Spíš než rozbíjení prasátka a nakupování drahých surovin, zkuste příště před pečením v obchodě sáhnout po mouce špaldové či celozrnné ječné. Na rozdíl od bílé pšeničné mouky, tyto druhy obsahují vyšší množství minerálních látek, vitaminů a vlákniny. Cukr použijte klidně bílý řepkový nebo třtinový a uberte jen na celkovém množství v receptu. Případně jako méně kalorickou alternativu k obyčejnému cukru je vhodné použít čekankový sirup, který má díky přirozenému obsahu vlákniny i nízký glykemický index. Spíš než máslovým krémům, dejte přednost tvarohu či ricottě, nižší obsah tuku a vyšší podíl bílkovin zajistí nižší energetickou hodnotu a vyšší sytivost. Řešením je taky servírovat tvaroh či ricottu k již hotovému koláči. Na polevy používejte kvalitní hořkou čokoládu s minimálním obsahem kakaové sušiny 35 %. Levným čokoládám na vaření či kakaovým pochoutkám se obloukem vyhněte, často obsahují ztužené tuky, které do našeho jídelníčku vůbec nepatří.

Ať už sáhnete ze zvědavosti nebo zkrátka kvůli chuti po low carb dezertu, raw dortíku, poctivém větrníku nebo zdravější buchtě z celozrnné mouky, u každého platí všeho s mírou. Žádný z jmenovaných nelze konzumovat neomezeně, po žádném nebudete zázračně hubnout. Stále se jedná o sladkost, která zpestří jídelníček, ale v rámci zachování zdravého životního stylu by měla být skutečně výjimkou, kterou si bez výčitek dopřejete jednou za čas.

Pro inspiraci přikládáme skvělý recept na kefírový koláč podle
Karolíny Fourové (karolinafour.cz):

Suroviny:

  • 2 středně velká vejce
  • 100 g třtinového cukru (150 ml)
  • 200 ml bílého kefíru
  • 150 ml řepkového oleje
  • 275 g polohrubé mouky (400 ml) pozn. 1/3 mouky lze nahradit celozrnnou
  • 1 lžička sody
  • 2 lžíce pravého kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Na tvarohovou náplň

  • 500 g polotučného/tuč­ného tvarohu
  • 150 g zakysané smetany (15 % tuku) 
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového pu­dinku s pravou vanilkou (nebo 35 g kukuřičného škrobu a semínka z vanilkového lus­ku)

Na dokončení

  • 300 g třešní/višní (pou­žít lze i rybíz, maliny nebo jahody – pokud sáhnete po ovoci mraženém, nerozmrazujte jej předem!)

Troubu si předehřejte na 200 °C. Formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Třešně omyjte a zbavte stopek.

Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Prošlehejte tvaroh a do něj vešlehejte zakysanou smetanu, cukr a postupně i obě vejce. Nakonec vešlehejte pudinkový prášek (nebo kukuřičný škrob a semínka vanilky). Dejte na chvíli stranou. V jiné míse prošlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přilijte kefír a olej a prošlehejte. Nakonec postupně prosívejte mouku smíchanou s jedlou sodou a kakaem a gumovou stěrkou vmíchávejte do “mokré směsi”, dokud nevytvoříte hladké a spojené těsto.

<svg width=„50px“ height=„50px“ viewBox=„0 0 60 60“ version=„1.1“ xmlns=„https:­//www.w3.org/2000/svg“ xmlns:xlink=„https://w­ww.w3.org/1999/xlin­k“><g stroke=„none“ stroke-width=„1“ fill=„none“ fill-rule=„evenodd“><g transform=„tran­slate(-511.000000, –20.000000)“ fill=„#000000“­><g><path d=„M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631“></path></g></g></g></svg>
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Karolína Four (@karolinafour)

Zhruba 2/3 kakaového těsta nalijte do koláčové formy nebo pekáčku a rovnoměrně rozetřete. Na tmavou část navrstvěte tvarohový krém a na něj poklaďte připravené třešně. Navrch lžící navrstvěte zbylou část kakaového těsta. Vložte do trouby, teplotu pečení snižte na 180 °C a nechte péct přibližně 35–40 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde čistá, bez nalepených drobečků a mokrého těsta. Koláč nechte vychladnout a krájejte až pak, jinak by se vám mohl tvarohový krém roztékat.

Množství surovin odpovídá kulaté formě o průměru 26–28 cm nebo pekáčku o rozměrech 25 × 35 cm.