Lucie Kašparová, 26. 3. 2020

S přicházejícím jarem máme chuť jídelníček celkově odlehčit a udělat po dlouhé zimě nějakou změnu. První jarní paprsky přímo vybízí k tomu, abychom si za okno postavili květináče s jarními bylinkami, případně vyrazili do přírody na sběr čerstvých bylin. Bylinky mohou pomoct v prevenci dýchacích, zažívacích či jiných obtíží.

Aktivní látky v bylinkách

Přestože bylinky nejsou hlavním zdrojem bílkovin, tuků ani sacharidů, můžeme v nich najít stopové množství bílkovin, ale především se jedná o zcela jiné látky, jako jsou alkaloidy, třísloviny, enzymy, éterické oleje, minerální látky a vitaminy. I ty mají pro lidský organismus významnou funkci. Alkaloidy jsou dusíkaté látky, které mohou být toxické až jedovaté. V malém množství navozují pocit úlevy. Třísloviny jsou naopak bezdusíkaté látky, které vytvářejí sraženiny. Pomáhají tak při stavění krvácení a léčení průjmů. Éterické oleje jsou aromatické látky, které dodávají typickou vůni bylinkám, mají dezinfekční účinky. Působí na nervovou, trávicí a močové ústrojí. Minerální látky a vitamíny jsou nutné pro správné fungování organizmu. Podílí se na imunitním systému, stavbě kostí a tkání, funkci orgánů atd.

Interakce s jinými látkami

Přestože bylinky mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, je potřeba mít se na pozoru obzvlášť pokud užíváme některé léky. Užívání bylin společně s léky může snižovat účinek těchto léků, typicky například třezalka tečkovaná. Stejně tak šťavelany bylin v kombinaci se zeleninou mohou přispět ke vzniku močových kamenů. Pozor bychom si taky měli dávat na různé exotické směsi bylin dovážené například z Asie, které mohou být kontaminovány toxickými látkami. Při krátkodobém i dlouhodobém užívání konvenčních léků bychom se vždy měli poradit s lékařem o vhodnosti současného užívání bylin či bylinných čajů. Následky nevhodné kombinace některých bylin a léků mohou být fatální.

Bylinky zpestří jídelníček

Pokud nám zdravotní důvody nebrání v užívání bylinek, není potřeba se jim tedy vyhýbat. I přestože nemáte vlastní zahrádku, nebojte se vlastní bylinky vypěstovat v květináči za oknem. Některé druhy jsou nenáročné a přežijí i začátečnické zahradnické rozpaky. Odměnou vám budou čerstvé lístky například bazalky, máty, tymiánu či šalvěje, kterými můžete zpestřit své pokrmy. Bylinky pomáhají zvýšit stravitelnost některých pokrmů. Například přidáním saturejky během přípravy luštěnin se zbavíme nežádoucích nadýmavých látek. Díky své výrazné chuti pomohou dochutit jídlo a tím omezit používání soli, která je stále v naší populaci v nadbytku a přispívá vyššímu výskytu aterosklerózy. Díky bylinkám je snadné rozšířit jídelníček o nové pokrmy, protože dochucením se řada potravin stává chuťově daleko atraktivnějšími.

Zdroj: Bylinková zahrada Lu & Tiree Chmelar Valtice

Po čem na jaře sáhnout

Jedna z prvních bylin, která se s přicházejícím jarem objeví je oblíbený medvědí česnek. Jakmile začnou rašit zelené lístky, neváhejte a vyražte s nůžkami na ně. Medvědí česnek obsahuje podobné látky jako klasický česnek, ale jeho silice nejsou tak silné. Má přirozené antiseptické účinky, čistí ledviny a snižuje krevní tlak. Je výborný do jarních salátů nebo těstovin v podobě pesta.

Do květináče na parapet vysaďte bazalku. Je nenáročná na péči a najde široké uplatnění ve vaší kuchyni. Přidat ji můžete k rajčatům, do omáček, k masu a do jakýchkoli zeleninových salátů. Přispívá k dobrému trávení, tlumí křeče a posiluje nervovou soustavu. Nejlépe její chuť vynikne v typickém italském pokrmu, tzv. caprese salátu, tedy s rajčaty, mozzarellou, kvalitním olivovým olejem a kouskem kvalitního pečiva.

Mladé kopřivy jsou výborné jako prevence chřipek a viróz, podporují dobré trávení a používají se také jako přísada do šampónů, protože zajišťují jejich zdravý vzhled, růst a lesk. Nejčastěji se používají do čajových směsí, ale právě mladé kopřivy je dobré zpracovat i jako čerstvé listy do salátů a pomazánek.