Lucie Kašparová, 7. 11. 2019

Přestože si většina z nás při slově Francie nebo Paříž ve spojitosti s gastronomií vybaví především nadýchané máslové croissanty, křehké makronky, červené víno a tučné sýry, i tak máme, co se týče zdravého životního stylu, od chic Francouzek co odkoukávat. Z čeho si můžeme vzít příklad?

Zařaďte zdravé tuky

Francie těží ze své výhodné polohy na jihu Evropy a přístupu k moři. Díky geografické poloze mají Francouzky celoročně možnost zařazovat do svého jídelníčku čerstvé ryby a plody moře, které tak nemusejí cestovat přes půl zeměkoule. Mořské ryby jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin a to především omega 3, která snižuje mimo jiné riziko kardiovaskulárních onemocnění. Ryby zajišťují také příjem minerálních látek jako je jód a železo. Tyto minerály zase potřebujeme pro správnou funkci štítné žlázy, správnou krvetvorbu a v boji proti únavě. Olivovníkové háje učarovaly již Van Goghovi a láska k plodům těchto šedostříbrných stromů Francouzkám zůstává dodnes. Vždyť ta nejjednodušší zálivka pochází právě z Francie a jmenuje se Vinaigrette. Stačí smíchat olivový olej s vinným octem či jemnější citronovou šťávou a voilá, dresing je na světě. Oproti majonézovým zálivkám se jedná o podstatně lehčí a méně kaloričtější variantu. Olivový olej má podobně jako ryby skvělé složení mastných kyselin, které působí protektivně na náš kardiovaskulární systém. Nesmíme ovšem zapomínat na fakt, že se jedná o tuk, tedy významných energetický zdroj. Záleží vždy na množství.

Přidejte více zeleniny a ovoce

Slunečné podnebí nejen na jihu Francie, v Provence, nabízí skvělé podmínky pro pěstování všech možných druhů ovoce. Žluté melouny, které můžete spatřit téměř na každém větším či menším políčku v Provence jsou výborným dezertem a přitom se nejedná o žádnou vysokokalorickou bombu. Meloun je z 90 % tvořen vodou, zbytek pak připadá jednoduchým sacharidům, přirozeně se vyskytujícím v ovoci, vláknině, minerálům a vitaminům. Nejen ovoci ale také zelenině nahrává teplé podnebí. Bretaň je například typická pro pěstování artyčoku, který je sice pro nás méně častý, ale tím spíše stojí za vyzkoušení. Zeleninové saláty Francouzky pravidelně zařazují ke každému jídlu jako jsou těstoviny, gratinované brambory. Specialitou je tak zvaný salát Complete, který obsahuje všechny živiny a díky tomu tvoří skutečně plnohodnotné jídlo. Najdeme v něm často směs listových salátů, rajčata, vejce nakrájený sýr a šunku. K salátu se servíruje toust s z rozpečeným kozím sýrem. Bílkovny, tuky, sacharidy i vláknina, v takovém salátu najdeme vše a my si ho jednoduše můžeme připravit doma.

Při obědě se soustřeďte především na vaše jídlo

Zatímco my jsme schopné v práci zhltnout oběd během pěti minut, Francouzky si naopak oběd umí náležitě vychutnat. Není výjimkou, že obědová pauza ve Francii trvá klidně i dvě hodiny. Jasně, málokomu u nás práce umožňuje dopřát si takhle dlouhou obědovou pauzu, ale i tak bychom si mohly vzít příklad z Francouzek a minimálně neobědvat před monitorem počítače. Vezměte si oběd ven do parku anebo aspoň změňte prostředí. Máte v práci terasu? Tak ji využijte a běžte si sednout tam. Jezte u stolu bez počítače a nescrolujte u toho v mobilu a neřešte pracovní záležitosti. Tohle je váš čas na jídlo, tak se na něj soustřeďte a jezte pomalu. Vaše zažívání vám poděkuje.

Místo fitka sedněte na kolo

Francouzky o sobě tvrdí, že mají důležitější věci na práci než chodit do fitka. Vidíte to podobně, ale zároveň potřebujete pár kilogramů shodit nebo se alespoň cítit lépe? Zkuste pilates či power jógu. Těmto aktivitám fandí i Pařížanky a navíc se u toho krásně zrelaxujete. Nebo můžete sednout na městské kolo, do košíku udělat nákup zeleniny, ovoce, vajíček, masa na farmářských trzích. Nezapomeňte na čerstvé květiny a rázem budete vypadat jako pravá Pařížanka! To že si při pravidelném šlapání do pedálů po městě zlepšíte fyzičku a zformujete postavu berte jako příjemný bonus. Francouzky při pohybu po městě často upřednostňují taky obyčejnou chůzi. Při dopravní špičce je to nejefektivnější způsob dopravy a hlavně spálíte kalorie.

Jezte více doma

Slavnostní oběd či večeři lze připravit také doma. Francouzky navštěvují restaurace jen občas a určitě pro ně není zvyklostí jíst dennodenně venku, nedejbože ve fast foodech. Vždyť připravit jednoduché a přitom zdravé jídlo může být perfektní příležitostí k tomu uspořádat dámskou jízdu v pohodlí domova. Těstoviny s limetkovou omáčkou a kuřecím masem nebo pečená ryba se zeleninou a bramborovým pyré z jednoho pekáče? Zdravé a zároveň chutné jídlo lze snadněji připravit doma. Při návštěvě restaurace se nám hůře odolává lákadlům v podobě tučných jídel. Prostřete eklekticky stůl, zapalte svíčky, servírujte vyvážené jídlo s bohatou zeleninovou oblohou a ta sklenička nebo dvě vína nikomu neublíží. Jako hudební podkres doporučuji francouzské šansony nebo moderní jazz od zpěvačky Zaz.

Omezte sladkosti

Nechcete se zříci dezertů, které tvoří pravidelnou sladkou tečku po obědě. Naprosto vám rozumím. Ale zdravý životní styl s každodenními sladkostmi jaksi nejde dohromady. To koneckonců chápou právě i Francouzky. Dnešní doba sice nahrává přirozenosti a nemáme tolik potřebu hnát se za nereálnými až nezdravými vychrtlými mírami. I přesto si nejen Francouzky chtějí udržet hezkou figuru a především dobré zdraví. Každodenní hřešení v podobě sladkých a tučných dezertů nám může zvyšovat kalorický příjem a pokud energii adekvátně nevyužijeme (například právě pohybovou aktivitou), budeme přibírat. Efektivní řešení je přestat s každodenním mlsáním. Zkuste si klást postupné cíle: nejprve omezte hřešení na jednou týdně, následně třeba na jedenkrát za 14 dní a pak možná zjistíte, že zákusek ale o to kvalitnější si dopřejete pouze jedenkrát do měsíce a užijete si ho daleko více a bez výčitek. Anebo jako Francouzky sedněte na kolo, choďte více pěšky a místo croissantu ke snídani si dejte ovoce s tvarohem.