Anna Suchá, 14. 4. 2025

V tomto článku vás zavedeme do světa zdravých velikonočních receptů, které nejenže ctí tradice a symboliku svátků, ale zároveň podporují zdravý životní styl.

Na každý den velikonočních svátků jsme pro vás připravili jeden unikátní recept, který spojuje naše milované tradiční velikonoční pokrmy s vyváženou a pestrou stravou. Přečtěte si, jak si můžete dopřát chutné a zdravé pokrmy, aniž byste se vzdali radostí ze slavnostních dobrot.

ŠKAREDÁ STŘEDA

V tento den by mělo jídlo vypadat nepovedeně nebo nevzhledně. Nejčastěji se připravovaly různé typy placek nebo bramboráků, které při jejich otáčení hospodyně záměrně různé potrhaly a tak vzniklo pojmenování pro „trhance“.

My pro vás máme tip na slané palačinky, které obsahují zdravý špenát a vy je můžete připravit ve formě trhanců, aby splnily požadavek “nevzhledného chodu”.

Špenátové palačinky/trhance

Palačinky

100 g baby špenátu

100 g špaldové mouky

200 ml mléka

2 vejce

špetka soli

Náplň

250 g tvarohu

1 lžíce šťávy z citrónu

1 čajová lžička sušeného česneku

sůl

pepř

cca 6 žampionů

Baby špenát důkladně omyjeme a spolu s ostatními ingrediencemi na těsto rozmixujeme do hladkého pyré. Necháme odpočinout v lednici alespoň 10 minut. Poté na pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Mělo by vzniknout 7 až 10 palačinek, podle toho, jak silné je uděláte. A nezoufejte, pokud první palačinka nebude dokonalá. Naopak v tento den nechť jsou pomačkané a potrhané všechny!

Trhance zdobíme a povedené palačinky plníme ochuceným tvarohem a na pánvi opečenými žampiony.

ZELENÝ ČTVRTEK

V tento den se podle lidové tradice mají jíst „zelené“ pokrmy. Na stole se tak tradičně vždy objevovala jídla z luštěnin, ale také třeba kopřivová polévka. Dnes si můžete dát například špenát nebo nějaký dobrý salát.

Špenát je zdravý, plný vitamínů a dá se připravit na nespočet způsobů… Zkuste tento s jarním twistem: kopřivami!

Vitamínový kopřivový špenát s vajíčkem

200 g listů mladých kopřiv

200 g špenát

1 ks cibule

2 stroužky česneku

1 lžíce másla

1 ks vejce

sůl

pepř

Listy kopřiv nejprve spaříme horkou vodou, aby nepálily. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle dozlatova. Přidáme na plátky nakrájený česnek a společně krátce orestujeme. Poté do pánve přidáme kopřivy a špenát, osolíme, opepřéíme a necháme zelené listy krátce zavadnout.

Nakonec do směsi rozklepneme vajíčko a dobře promícháme. Podávat ji můžeme jako teplou přílohu nebo samostatně s kouskem bezlepkového/ce­lozrnného pečiva.

VELKÝ PÁTEK

V některých krajích se dodržoval půst velmi striktně a mohl být porušen pouze jídlem bezmasým, nebo z ryb. Pokud na rybu nebyly peníze, peklo se bramborové těsto ve tvaru ryby. V jiných oblastech se v tento den připravovalo většinou pouze jedno jednoduché jídlo z toho, co bylo běžně k dispozici v domácnosti.

Den ukřižování v následku Jidášovy zrady si můžete připomenout pokrmem po něm pojmenovaným. I sladké těsto lze připravit ve vyvážené verzi bež možství cukru.

Lehké tvarohové jidáše bez kynutí

1 vejce

1 balení hrudkovitého tvarohu

30 g kokosového oleje

150 g hladké mouky

2 špetky soli

Vanilkové kapičky či aroma

20 g xylitolu/eryt­hritolu

1 čajová lžička kypřicího prášku

1/2 čajové lžičky jedlé sody

Do misky vložíme hrudkovitý tvaroh – ten pomůže snížit množství mouky v těstě – přidáme vejce, vanilkové kapky, rozpuštěný olej a ostatní suché suroviny.

Vše rukou důkladně zpracujeme do kompaktního, nelepivého těsta. Hněteme jen krátce, abychom se vyhnuli nutnosti přidávat více mouky.

Z hotového těsta vytvoříme válec, který na pomoučeném vále rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme do tvaru „hada“ a stočíme do různých uzlíků a spirál. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25–30 minut.

Po vychladnutí můžeme potřít máslem či džemem.

BÍLÁ SOBOTA

Tento den přinesl výraznou změnu, především co se týče jídla. V křesťanské tradici totiž Bílá sobota znamená konec čtyřicetidenního půstu! Na stole se tak obvykle objevovala velikonoční nádivka, která často obsahovala uzené maso, vejce a čerstvé bylinky.

Konec půstu nemusí nutně znamenat obžerství… I nádivku lze připravit vyváženě z pár surovin!

Odlehčená velikonoční nádivka

250 g celozrnného toastového chleba

5 vajec

300ml mléka/vývaru

100 g špenátu

1 ks pórku

100 g šunky/vařeného krůtího masa

150 g sýru cottage

100 g mozzarelly light

1 lžíce sušené cibule

1 lžíce sušeného česneku

čerstvé bylinky a kopřivy (pokud rostou)

Tousťák nakrájíme na kostičky, které následně opečeme ve velké pánvi nasucho, nebo v pekáčku v předehhřívající se troubě do křupava.

Bílky oddělíme od žloutků.

Ve velké míse smícháme žloutky, mléko/vývar, opečený Tousťák, pokrájený pórek, listy kopřiv a špenátu, na kostičky nakrájenou šunku/maso, cottage, natrhanou mozzarellu, koření a bylinky.

Bílky vyšleháme v tuhý sníh. Ten potom opatrně vmícháme do směsi z předchozího kro­ku.

Výslednou směs nalijeme do pekáčku vymazaného tukem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 35‑40 minut dozlatova.

BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ (NEDĚLE)

Ze soboty na neděli došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tato noc byla označována za „velkou“, odtud vznikl název Velikonoce. V tento den se jedly tradiční velikonoční jídla jako vejce, mazance, beránci, chleby a pilo se víno.

Beránek na sto způsobů, každá rodina má svého oblíbence. My dnešním receptem potěšíme bezlepkáře a ty, kdo rádi zařadí více bílkovin. Beránek pak bude plnohodnotnou snídaní!

Bezlepkový beránek plný bílkovin

200 g mandlové mouky

40 g kokosu

60 g vanilkového proteinu

6 vajec

500 g tvarohu

kůra z 1 citrónu

vanilkové Flavour Drops na oslazení (či jiné sypké sladidlo dle chuti)

Tuk na vymazání formy – pokud nemáte silikonovou

Nejdříve spojíme suché ingredience – mandlovou mouku, kokos a proteinový prášek – a poté do směsi vmícháme vejce, tvaroh i strouhanou citrónovou kůru, čímž vytvoříme těsto.

Před nalitím těsta formu potřeme tukem a vysypeme kokosem. Těsto následně nalijeme do připravené formy, kterou přiklopíme.

Nakonec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 °C přibližně 40 minut.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

Tento den patří vajíčkům, která symbolizují nový život a znovuzrození. O Velikonočním pondělí se tak vejce připravují na mnoho způsobů, od těch míchaných přes vajíčkové saláty až po plněná vejce nebo různé pomazánky.

Až vám tedy koledníci donesou plný košík vařených vajíček, můžete si z nich připravit vynikající vyváženou večeři!

Zdravá vajíčková pomazánka s cottage

4 vejce

10 g plnotučné hořčice

200 g sýru cottage

1,5 čajové lžičky sušené cibule

1,5 čajové lžičkysušeného česneku

pepř

sůl

kopr a jiné bylinky

Vejce uvařená natvrdo oloupeme, rozkrojíme napůl a opatrně vyjmeme žloutky, které dáme stranou. Bílky si odložíme zvlášť.

Žloutky rozmačkáme, smícháme s hořčicí, cottage sýrem, bylinkami a kořením. Nakonec do směsi přidáme na kousky nakrájené bílky.

Podáváme s celozrnným chlebem či nakrájenou zeleninou jako dip.

Nemusíte se ochudit o chutě Velikonoc. Stačí udělat pár malých změn a věřte, že vám poděkuje vaše tělo i mysl. A pokud opravdu milujete nějaký svůj tradiční velikonoční recept, neměňte jej. Dopřejte si svou oblíbenou pochoutku a úpravy zařaďte do jiných pokrmů. Zdravý život totiž vyžaduje zdravý balanc.