V tomto článku vás zavedeme do světa zdravých velikonočních receptů, které nejenže ctí tradice a symboliku svátků, ale zároveň podporují zdravý životní styl.
Na každý den velikonočních svátků jsme pro vás připravili jeden unikátní recept, který spojuje naše milované tradiční velikonoční pokrmy s vyváženou a pestrou stravou. Přečtěte si, jak si můžete dopřát chutné a zdravé pokrmy, aniž byste se vzdali radostí ze slavnostních dobrot.

ŠKAREDÁ STŘEDA
V tento den by mělo jídlo vypadat nepovedeně nebo nevzhledně. Nejčastěji se připravovaly různé typy placek nebo bramboráků, které při jejich otáčení hospodyně záměrně různé potrhaly a tak vzniklo pojmenování pro „trhance“.
My pro vás máme tip na slané palačinky, které obsahují zdravý špenát a vy je můžete připravit ve formě trhanců, aby splnily požadavek “nevzhledného chodu”.

Špenátové palačinky/trhance
Palačinky
100 g baby špenátu
100 g špaldové mouky
200 ml mléka
2 vejce
špetka soli
Náplň
250 g tvarohu
1 lžíce šťávy z citrónu
1 čajová lžička sušeného česneku
sůl
pepř
cca 6 žampionů
Baby špenát důkladně omyjeme a spolu s ostatními ingrediencemi na těsto rozmixujeme do hladkého pyré. Necháme odpočinout v lednici alespoň 10 minut. Poté na pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Mělo by vzniknout 7 až 10 palačinek, podle toho, jak silné je uděláte. A nezoufejte, pokud první palačinka nebude dokonalá. Naopak v tento den nechť jsou pomačkané a potrhané všechny!
Trhance zdobíme a povedené palačinky plníme ochuceným tvarohem a na pánvi opečenými žampiony.
ZELENÝ ČTVRTEK
V tento den se podle lidové tradice mají jíst „zelené“ pokrmy. Na stole se tak tradičně vždy objevovala jídla z luštěnin, ale také třeba kopřivová polévka. Dnes si můžete dát například špenát nebo nějaký dobrý salát.
Špenát je zdravý, plný vitamínů a dá se připravit na nespočet způsobů… Zkuste tento s jarním twistem: kopřivami!
Vitamínový kopřivový špenát s vajíčkem
200 g listů mladých kopřiv
200 g špenát
1 ks cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
1 ks vejce
sůl
pepř
Listy kopřiv nejprve spaříme horkou vodou, aby nepálily. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle dozlatova. Přidáme na plátky nakrájený česnek a společně krátce orestujeme. Poté do pánve přidáme kopřivy a špenát, osolíme, opepřéíme a necháme zelené listy krátce zavadnout.
Nakonec do směsi rozklepneme vajíčko a dobře promícháme. Podávat ji můžeme jako teplou přílohu nebo samostatně s kouskem bezlepkového/celozrnného pečiva.
VELKÝ PÁTEK
V některých krajích se dodržoval půst velmi striktně a mohl být porušen pouze jídlem bezmasým, nebo z ryb. Pokud na rybu nebyly peníze, peklo se bramborové těsto ve tvaru ryby. V jiných oblastech se v tento den připravovalo většinou pouze jedno jednoduché jídlo z toho, co bylo běžně k dispozici v domácnosti.

Den ukřižování v následku Jidášovy zrady si můžete připomenout pokrmem po něm pojmenovaným. I sladké těsto lze připravit ve vyvážené verzi bež možství cukru.
Lehké tvarohové jidáše bez kynutí
1 vejce
1 balení hrudkovitého tvarohu
30 g kokosového oleje
150 g hladké mouky
2 špetky soli
Vanilkové kapičky či aroma
20 g xylitolu/erythritolu
1 čajová lžička kypřicího prášku
1/2 čajové lžičky jedlé sody
Do misky vložíme hrudkovitý tvaroh – ten pomůže snížit množství mouky v těstě – přidáme vejce, vanilkové kapky, rozpuštěný olej a ostatní suché suroviny.
Vše rukou důkladně zpracujeme do kompaktního, nelepivého těsta. Hněteme jen krátce, abychom se vyhnuli nutnosti přidávat více mouky.
Z hotového těsta vytvoříme válec, který na pomoučeném vále rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme do tvaru „hada“ a stočíme do různých uzlíků a spirál. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25–30 minut.
Po vychladnutí můžeme potřít máslem či džemem.
BÍLÁ SOBOTA
Tento den přinesl výraznou změnu, především co se týče jídla. V křesťanské tradici totiž Bílá sobota znamená konec čtyřicetidenního půstu! Na stole se tak obvykle objevovala velikonoční nádivka, která často obsahovala uzené maso, vejce a čerstvé bylinky.
Konec půstu nemusí nutně znamenat obžerství… I nádivku lze připravit vyváženě z pár surovin!
Odlehčená velikonoční nádivka
250 g celozrnného toastového chleba
5 vajec
300ml mléka/vývaru
100 g špenátu
1 ks pórku
100 g šunky/vařeného krůtího masa
150 g sýru cottage
100 g mozzarelly light
1 lžíce sušené cibule
1 lžíce sušeného česneku
čerstvé bylinky a kopřivy (pokud rostou)
Tousťák nakrájíme na kostičky, které následně opečeme ve velké pánvi nasucho, nebo v pekáčku v předehhřívající se troubě do křupava.
Bílky oddělíme od žloutků.
Ve velké míse smícháme žloutky, mléko/vývar, opečený Tousťák, pokrájený pórek, listy kopřiv a špenátu, na kostičky nakrájenou šunku/maso, cottage, natrhanou mozzarellu, koření a bylinky.
Bílky vyšleháme v tuhý sníh. Ten potom opatrně vmícháme do směsi z předchozího kroku.
Výslednou směs nalijeme do pekáčku vymazaného tukem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 35‑40 minut dozlatova.
BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ (NEDĚLE)
Ze soboty na neděli došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tato noc byla označována za „velkou“, odtud vznikl název Velikonoce. V tento den se jedly tradiční velikonoční jídla jako vejce, mazance, beránci, chleby a pilo se víno.

Beránek na sto způsobů, každá rodina má svého oblíbence. My dnešním receptem potěšíme bezlepkáře a ty, kdo rádi zařadí více bílkovin. Beránek pak bude plnohodnotnou snídaní!
Bezlepkový beránek plný bílkovin
200 g mandlové mouky
40 g kokosu
60 g vanilkového proteinu
6 vajec
500 g tvarohu
kůra z 1 citrónu
vanilkové Flavour Drops na oslazení (či jiné sypké sladidlo dle chuti)
Tuk na vymazání formy – pokud nemáte silikonovou
Nejdříve spojíme suché ingredience – mandlovou mouku, kokos a proteinový prášek – a poté do směsi vmícháme vejce, tvaroh i strouhanou citrónovou kůru, čímž vytvoříme těsto.
Před nalitím těsta formu potřeme tukem a vysypeme kokosem. Těsto následně nalijeme do připravené formy, kterou přiklopíme.
Nakonec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 °C přibližně 40 minut.
VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ
Tento den patří vajíčkům, která symbolizují nový život a znovuzrození. O Velikonočním pondělí se tak vejce připravují na mnoho způsobů, od těch míchaných přes vajíčkové saláty až po plněná vejce nebo různé pomazánky.
Až vám tedy koledníci donesou plný košík vařených vajíček, můžete si z nich připravit vynikající vyváženou večeři!

Zdravá vajíčková pomazánka s cottage
4 vejce
10 g plnotučné hořčice
200 g sýru cottage
1,5 čajové lžičky sušené cibule
1,5 čajové lžičkysušeného česneku
pepř
sůl
kopr a jiné bylinky
Vejce uvařená natvrdo oloupeme, rozkrojíme napůl a opatrně vyjmeme žloutky, které dáme stranou. Bílky si odložíme zvlášť.
Žloutky rozmačkáme, smícháme s hořčicí, cottage sýrem, bylinkami a kořením. Nakonec do směsi přidáme na kousky nakrájené bílky.
Podáváme s celozrnným chlebem či nakrájenou zeleninou jako dip.
Nemusíte se ochudit o chutě Velikonoc. Stačí udělat pár malých změn a věřte, že vám poděkuje vaše tělo i mysl. A pokud opravdu milujete nějaký svůj tradiční velikonoční recept, neměňte jej. Dopřejte si svou oblíbenou pochoutku a úpravy zařaďte do jiných pokrmů. Zdravý život totiž vyžaduje zdravý balanc.