Anna Suchá, 4. 11. 2024

S pomalým nástupem podzimu přichází i každoroční otázka všech zahrádkářů a jejich příbuzných „kam s ní?“ Tedy kam s tou vší dýní, jež se nám na záhonku urodila? Dýňová polévka a dýňové pyré jsou sice vynikající jednoduché pokrmy, které zvládne snad každý – je to klasika. Zkoušela jste ale také dýni na sladko?

Nenechte se odradit tím, že je dýně zelenina, její příjemně nasládlá chuť a jemná konzistence jsou do sladkých receptů ideální. Pojďme si ukázat, jak jednoduše, originálně a hlavně zdravě můžeme zpracovat tuto výbornou potravinu.

Pečená dýně na sladko – Tradiční turecký dezert Kabak Tatlisi

Oblíbený turecký dezert, který se vyrábí z oslazených měkkých plátků dýně. Tradičně se při jeho výrobě používá cukr, ale pokud chcete zdravější verzi, vyměňte jej za čekankový sirup, xylitol, nebo erythritol. Můžete si ho vychutnat samotný, ale nejlepší je v kombinaci s krémovou tahini polevou. Jednoduchý a zdravý dezert z minima ingrediencí navodí tu správnou podzimní atmosféru. A co více? Tato jednoduchá pochoutka je vhodná také pro bezlepkáře a vegany.

Potřeby

  • Pekáč
  • Trouba

Ingredience

  • Dýně 400g
  • Sladidlo 200g

Topping

  • Tahini – sezamová pasta
  • Pistácie / Vlašské ořechy / Arašídy
  • Řecký jogurt (individuální možnost)

Postup

Dýni nakrájíme na silnější plátky a odstraníme kůrku a vložíme do pekáče. Dýni zasypeme sladidlem a pekáč zabalíme do potravinářské fólie. Necháme odležet několik hodin, během kterých se z dýně uvolní šťáva. Sejmeme fólii a pekáč zakryjeme pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě ne 180 stupňů. Pokud nemáme dostatek času, můžeme dýni povařit společně s cukrem a sklenicí vody na plotně a následně dopéct v troubě. Po 90 minutách by měla být krásně měkká a oslazená sirupem, jež vznikl v pekáči z její šťávy a sladidla. Ořechy si nasekáme na drobno a připravíme si tahini na servírování. Kousky dýně servírujeme rovnou na talíř a přelijeme pár lžícemi sirupu z pekáče. Navrch pokapeme tahini pastou a zasypeme preferovaným množstvím oblíbených ořechů. Netradičním doplňkem, jež vyváží sladkou chuť, může být zakysaná smetana či jogurt.

Proteinový dýňový mugcake

Tento recept je pro každého, kdo má málo času, nechce v kuchyni trávit více než 15 minut, nebo má prostě jen rád rychlé recepty bez množství špinavého nádobí. Možná již znáte mugcake, tedy hrníčkový koláč, který se zpravidla připravuje v mikrovlnce za pár minut… co jej doplnit o dávku zeleniny, která jej udělá nejen zdravým, ale také neuvěřitelně vláčným?

Potřeby

  • Hrneček či miska vhodná do mikrovlnky
  • Mikrovlnná trouba

Ingredience

  • Vejce 1 ks
  • Dýňové pyré 50g
  • Jogurt 10g
  • Jemné ovesné vločky 30g
  • Proteinový prášek 20g
  • Med/Javorový sirup 20g
  • Prášek do pečiva 3g
  • Sůl
  • Skořice a muškátový oříšek dle chuti

Toping

  • Jogurt

Postup

Nejdříve připravíme dýňové pyré, jež vyrobíme jednoduše povařením dýně do měkka a jejím následným rozmixováním. Ve větším hrnku smícháme pyré, vejce, jogurt a sladidlo dle chuti a dobře rozmícháme. Následně přisypeme všechny sypké ingredience a znovu velice dobře promícháme. Pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat pár lžic mléka. Pak už jen stačí po dobu 3 minut ohřívat v mikrovlnné troubě na vysoký výkon, nebo dokud nezmizí tekutý střed. Na závěr navrch přidáme lžíci jogurtu a zdravá rychlá svačinka je na světě. Pokud se stravujete vegansky, stačí vynechat vejce a nahradit jej dalšími 50 gramy dýňového pyré či mačkaného banánu.

Dýňové latté – Sirup na jeho výrobu do zásoby

Rok co rok, každý podzim se tento nápoj objevuje na nabídce nejedné známé kavárny. Aby ne, kořeněná chuť zjemněná jemnou dýní, mlékem a doplněná o námi milované espresso je snad ten nejlepší utěšitel nástupu podzimní deprese. Kavárenské řetězce to vědí a za relativně nezdravý nápoj u nich dost zaplatíme. Věděla jste, jak jednoduché je připravit si tento nápoj v levně, ale hlavně kvalitněji a zdravěji? Bude nám stačit trocha koření a nám již dobře známé dýňové pyré.

Potřeby

  • Zavařovací sklenice či skleněná lahvička
  • Kastrůlek
  • Hrnek
  • Šlehač na mléko či pára

Ingredience – na sirup

  • Dýňové pyré 200g (1 hrnek)
  • Voda 230ml (1 hrnek)
  • Javorový sirup/čekankový sirup/med či jiné sladidlo 200ml (1 hrnek)
  • Skořice 1 lžička
  • Mleté nové koření 1/3 lžičky
  • Mletý zázvor 1/3 lžičky
  • Mletý muškátový oříšek 1/3 lžičky
  • Hřebíček – 4ks
  • Vanilkový extrakt 1 lžička
  • Sůl 1/3 lžičky

Ingredience – na přípravu kávy

  • Sirup na dýňové latté – 2 lžíce
  • Espresso – nejlépe dvojité
  • Mléko dle výběru – 200ml

Postup přípravy sirupu

Nejdříve připravíme rozvar, který je potřeba na přípravu samotného nápoje. V kastrůlku na plotně metličkou smícháme vodu, dýňové pyré, sladidlo a všechno koření. Přivedeme k varu a necháme jemně probublávat 10 – 15 minut. Poté sundáme z plotny, necháme lehce zchladnout a přelejeme do námi zvolené uzavíratelné nádobky. Takto připravený sirup nám v lednici vydrží až 2 – 3 týdny.

Postup přípravy kávy – aneb ta zábavná část

Uvaříme si espresso a v hrnku či vysoké sklenici jej rozmícháme s připraveným sirupem. Mléko dle výběru si zahřejeme a našleháme dle svých možností… Metličkou, parou, či ručně. Nemáme – li možnost našlehání, není to žádný problém, nebudeme mít sice na povrchu nápoje signifikantní pěnu, avšak troufnu si říci, že i bez ní bude káva vynikající. Pak už jen stačí jej vlít do námi připravené směsi kávy se sirupem a voilá! Můžeme si vychutnat vynikající a hřejivý nápoj.

Tipy a triky nakonec

  • Všechny uvedené recepty lze připravit vegansky i bezlepkově, stačí mírné změny
  • Nemáte dost času na přípravu dýňového pyré? Lze jej zakoupit již hotové, například v drogeriích, stačí nahlédnout do regálů s dětskou či zdravou výživou.
  • Nevyhazujte semínka vydlabané z dýně… Stačí je dobře omýt, okořenit oblíbenou kořenící směsí a opražit na plechu v troubě. Zdravý slaný snack bez plýtvání.
  • Fantazii se meze nekladou, buďte kreativní a recepty si vylepšujte dle své chuti a preferencí.