Lucie Kašparová, 6. 8. 2020

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. V jakékoliv podobě, ať už klasická kopečková, italské gelato, ovocné dřeně, nanuky na dřívku nebo retro nanukáče. Všechny skýtají v parných dnech osvěžení a tudíž po nich saháme možná častěji než v jiných ročních obdobích. Pokud se snažíte udržet pracně nabytou plavkovou fazónu, na které jste pracovali celé jaro, určitě je dobré vědět, která zmrzlina je kalorickou bombou a kterou si můžete dopřát téměř bez výčitek.

Stojíte v obchoďáku u mraženého pultu a přemýšlíte, po jakém ledovém osvěžení sáhnout? Pokud se nechcete nechat vést pouze tím, na co máte chuť, ale myslíte taky na svoji štíhlou linii, vězte, že z klasické nabídky jsou nejvhodnější variantou tvarohové nanuky. Jasným benefitem je právě tvaroh, který je zdrojem bílkovin, tudíž zasytí nejvíce. Dnes najdeme i nanuky z jogurtu či skyru, obojí jsou velmi dobrou volbou.

Vodové nanuky bohužel přidanou hodnotu v podobě bílkovin neobsahují vůbec. Jedná se pouze o vodu, cukr a barvivo nebo ovocnou šťávu. Takový nanuk nezasytí, spíše po něm budete mít brzo hlad.

Největší kalorickou bombou jsou smetanové nanuky v čokoládové polevě. Jistě to znáte, právě po takovém nanuku se cítíte „zaplácnutí“ nejvíce a není se čemu divit. Jejich kalorická hodnota odpovídá energetické hodnotě menšího oběda. Nadměrné množství energie v těchto nanukách přijímáme především ve formě nasycených mastných kyselin, tedy těch méně vhodných tuků pro naše tělo a nadměrném množství přidaného cukru. Není se čemu divit, že právě tyto nanuky jsou tolik oblíbené, protože právě kombinace tuku a cukru je nositelem chuti.

Smetanová zmrzlina například v podobě pravého italského gelata se vyrábí z mléka a smetany. Samozřejmě obsahuje také větší množství cukru. Díky smetaně a mléku opět zasytí podstatně lépe než vodový nanuk. Navíc u takové zmrzliny není schovaná zbytečná energie v podobě různých polev. Co naopak může navýšit energetickou hodnotu zmrzliny je sladký kornoutek, do kterého je servírovaná. Pokud nechcete hřešit příliš, volte variantu do kelímku a nebo s sebou do svého boxu (v rámci ekologického přístupu).

Jako u všech potravin platí i u zmrzlin, že bychom se měli při výběru orientovat podle složení. Co nejkratší seznam ingrediencí bez zbytečností je sázka na jistotu. Pokud je nanuk bez polevy a různých posypek, je to opět lepší varianta. Zavádějící může být také přepočet výživových hodnot na 100 gramů či na porci. Stěžejní je, jakou gramáž nanuk či zmrzlina má a kolik jí tedy ve skutečnosti sníme. Na rozdíl od sušenek nebo čokolády, nanuk si na později neschováme.

A na závěr tip na domácí zmrzlinu. Letní sezóna nabízí své plody v podobě zralého ovoce, které mimo jiné můžete zpracovat do letní domácí zmrzliny. Kombinace našlehaného tvarohu s vanilkovým cukrem a meruňkami, broskvemi nebo malinami je přeci neodolatelná.