Anna Suchá, 5. 12. 2024

Když se řekne Vánoce, představíme si pohodu, rodinou atmosféru, slavnostní oblečení, krásně prostřený stůl… Mnozí z nás si ale také představují každoroční slib sami sobě: "Příští rok už zdravěji!“ 

Není nic špatného na cukroví, vánočce, nebo štědrovečerní večeři. Jsou to tradice, na které se těšíme a které si chceme uchovat. Nebudu vám zde tvrdit, že jsou špatné, nebo byste je snad měli vynechat… Co však nemusí každému vyhovovat je přemíra všeho toho jídla společně s nižší fyzickou aktivitou po dobu svátků. 

Pokud chcete letos svému tělu ulehčit, stačí jen udělat pár vstřícných kroků k odlehčenějším Vánocům.

Ptáte se jak? Zkuste třeba zařadit nějaké z následujících receptů do svého svátečního repertoáru. Můj tip je upéct a uvařit vše, na co jste zvyklí, ale v menším množstvím a toto množství nahradit odlehčenými variantami.

CUKROVÍ

Jak již název napovídá, obsahuje velké množství cukru… a také bílé mouky. Tyto ingredience nejsou špatné, ale našemu tělu toho moc nedají. Co si takhle „napéct“ pár druhů, které nás zasytí a cukru v krvi nám nepřidají?

Nepečené kokosové koule plné bílkovin

Tyto “Bounty” kuličky jsou neskutečně jednoduchou a rychlou náhradou salkových kokosových kuliček. Navíc vás díky dávce tvarohu zasytí a uspokojí touhy po sladkém. Uchovávejte je v lednici, neb mrazáku a na stůl k cukroví je doplňujte postupně a vždy vychlazené.

  • Kokos: 70g plus na obalení
  • Tvaroh: 250g
  • Sladidlo: dle chuti – čekankový sirup/stévie/e­rythritol
  • Špetka soli
  • Čokoláda/holandské kakao/ kokos: na obalení

Na plotně si v pánvi a za stálého míchání opečte polovinu kokosu – jen lehce dozlatova. Dejte kokos zchladnout do mísy ke zbylému nepraženými kokosu a v druhé misce si rozmíchejte nízkotučný tvaroh z vaničky se sladidlem dle chuti a špetkou soli. Když je kokos vychlazený, vsypte jej k tvarohové směsi a pořádně zapracujete. Mělo by vzniknout těsto, ze kterého lze tvarovat kuličky, které se nedrolí. Pokud je vaše těsto příliš řídké, stačí přisypat trochu kokosu (nemusíte ho opékat). Pokud je těsto naopak příliš drobivé, přidejte více tvarohu. Ze vzniklého těsta tvarujte kuličky, které pak můžete obalit v holandském kakau, rozpuštěné čokoládě, nebo jen ve strouhaném kokosu. Nechte odpočinout v lednici nejlépe přes noc.

Tiramisu kuličky

Nepečených laskomin není nikdy dost, a tak i náš druhý recept bude velmi rychlý a jednoduchý. A co víc? Zase je obohacen o dávku bílkovin.

  • Piškoty bez cukru nebo obyčejné: 200g
  • Tvaroh odtučněný z vaničky: 200g
  • Káva 2× espresso
  • Holandské kakao na obalování
  • Špetka soli

Piškoty rozmixujte na prach v mixéru. V misce rozmíchejte tvaroh s kávou a solí, případně i sladidlem – dle chuti. K mokré směsi nasypte piškotový prach a zpracujte těsto, ze kterého lze tvarovat nelepivé kuličky. Pokud je vaše těsto příliš řídké, stačí přisypat více piškotového pachu. Pokud je těsto naopak příliš drobivé, přidejte více tvarohu. Kuličky následně obalujte v holandském kakau a dejte odležet do lednice přes noc. 

Kokosky bez cukru

Kokosky jsou ve skutečnosti jedním z nejlehčích druhů cukroví. A to co se týče přípravy i výživy. Pokud při jejich přípravě ubereme, nebo nahradíme cukr, vznikne dokonale zdravá laskomina.

Můj tip? Podobným způsobem si můžete připravit i pusinky… Stačí vynechat kokos. Já do nich ráda přidávám hrstku rozdrobených, mrazem sušených jahod.

  • Kokos: 160g
  • Vaječné bílky: 4ks
  • Erythritol či xylitol: 160g
  • Špetka soli

Vaječné bílky vyšleháme společně se špetkou soli a sladidlem do lesklého tuhého sněhu, můžeme přidat i vanilkové aroma. Do vyšlehaného sněhu postupně a opatrně vmícháme kokos. Ze vzniklého těsta tvoříme hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme lžící či pomocí cukrářského sáčku. Pečeme na 100 – 130 °C dokud nám kokosky nezezlátnou.

Tipy na odlehčení svátečních pokrmů.

VÁNOČKA

Pokud chcete vánočku trochu odlehčit a přidat jí nějaké bílkoviny, mám pro vás pár tipů. Pro více bílkovin nahraďte 50g másla a 50g mléka 100 gramy tvarohu z vaničky. Výsledkem bude vláčná vánočka s méně tuku, která více zasytí.

Nahraďte libovolnou část cukru erythritolem či xylitolem. Vánočka bude zdravější a šetrnější k vašemu krevnímu cukru.

ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE

Pokud děláte salát pouze s majonézou, může být pro vás těžký na trávení. Zkuste polovinu majonézy nahradit bílým jogurtem. Salát bude odlehčený.

Řízky můžete zkusit místo smažení upéct v horkovzdušné fritéze, nebo v troubě na horkovzduch.

I malé změny a úpravy udělají velký rozdíl ve výsledcích. Pokud máte nastavené nějaké cíle, můžou vám právě tyto kroky pomoci jich dosáhnout. Nezapomínejte však, že Vánoce jsou svátky, které si chceme užít a nemyslet pouze na to, abychom nesnědli nic nezdravého. Dopřejte si s mírou a když sváteční pokrmy nakombinujete s vyváženou stravou, budete se cítit dobře počas svátků i po nich.