Redakce Le Chaton, 20. 5. 2021

„Po čtyřicítce je moje tělo o 13 kilo lehčí!“, zní na Instagramu (@muj_lehci_zi­vot) šestačtyřicetileté Kateřiny Bednářové, autorky kuchařek a foodeditorky – tvůrkyně textů a obsahu. Kromě toho můžete znát Kateřinu také z „Kočičí výzvy“, tedy našeho brandového focení, které jsme se na podzim rozhodli realizovat s našimi klientkami, jež vlastní nejen spodní prádlo z Le Chaton, ale také čtyřnohé chlupaté miláčky (protože Le Chaton v překladu znamená koťátko). Dnešní článek však nebude o kočkách. Nebo vlastně bude, ne však o kočce čtyřnohé, ale dvounohé. Protože nám životní příběh Kateřiny přišel extrémně zajímavý a nadmíru inspirující, rozhodli jsme se pro vás Kateřinu vyzpovídat.

Píšete, že jste 13 kilo zhubla až po čtyřicítce. Mnoho žen se už v tomto věku svou postavou spíše smiřuje než, aby začalo s hubnutím. Co byl u Vás po čtyřicítce onen prvotní moment, kdy jste se pro hubnutí rozhodla?

Čtyřicítka rozhodně není žádný magický zlom, po kterém už žena nechce měnit postavu. Popravdě, myslím, že žádný takový moment neexistuje. V každém věku je právě ten správný čas, kdy na sobě žena může pracovat. Ať už chce hubnout, cvičit, učit se jazyky nebo cokoliv dalšího. Nikdy jsem nebyla vyloženě hubená a dostat se na váhu, se kterou bych byla spokojená, jsem se pokoušela mockrát. Většinou to nemělo valný účinek a když ano, přišel později jojo-efekt. Těsně předtím, než jsem zhubla doopravdy, jsem si docela nešikovně zlomila nohu. Bylo to dost těžké období, moje kondice se zbortila a váha si začala dělat do chtěla. V ten moment jsem si řekla „dost“. Moje dvě kamarádky právě báječně zhubly díky výživovému programu Metabolic Balance, jedna shodila asi 10 kilo a druhá 17, takže směr byl jasný. Myslím, že na první konzultaci jsem byla dokonce ještě s berlemi.

Viděla jste na sobě výsledky brzy nebo to chvíli trvalo?

Metoda Metabolic Balance umí ukázat výsledky opravdu rychle, to je velmi motivující. Člověk ale musí mít pevnou vůli a odhodlání, protože nejde o dietu, ale komplexní změnu životního stylu, které je potřeba držet se dlouhodobě.

Co to přesně je „Metabolic Balance“, a jaká jsou jeho hlavní pravidla?

Jedná se o výživový program, který byl vyvinut lékaři a odborníky na výživu a který umí trvale vyřešit problémy s váhou, změnit návyky a vztah k jídlu. Já sama na sobě můžu říct, že to funguje. Základem je jídelní plán a individuální seznam potravin, sestavený na základě laboratorního rozboru krve. Zjednodušeně řešeno, propojí zcela individuální fungování vašeho těla s tím, jak fungují potraviny. Protože pro každého je vhodné něco trochu jiného. Nepočítají se zde kalorie ani podíl tuku a sacharidů, hledí se na působení daných potravin na vaši jedinečnou látkovou výměnu a hormonální produkci.

Mě se na Metabolic Balance líbí, že pracuje s velmi rozmanitou škálou potravin. Můj jídelníček nikdy nebyl pestřejší než nyní. Základem je velká porce zeleniny, dostatek kvalitních bílkovin, žitné pečivo a spousta ovoce.

A došlo někde v průběhu i ke krizi, kdy jste měla pocit, že dál už to prostě asi nepůjde? A co jste s tímto pocitem dělala na duševní i fyzické úrovni?

Přísná neboli hubnoucí fáze je skutečně přísná. Je důležité najet na nový režim naplno a přesně dodržovat pravidla. S tím jsem problém neměla psychicky, ale fyzicky se moje tělo muselo vypořádat s nejrůznějšími výzvami. Občas mi bylo dost zima, i když jsem začínala hubnout v červenci. Kupodivu mě nepřepadaly žádné velké chutě, ty mi docela dobře saturoval žitný chleba (já pečivo miluju!) a ovoce po každém jídle. Ale ze začátku přišel i hlad, to když si tělo odvykalo režimu nahodilého uzobávání a svačinek mezi jídly. Toho jsem se zbavila dokonale a vůbec mi to nechybí.

Zařadila jste kromě změny skladby jídelníčku do svého života i pravidelný pohyb, a jaký?

Nikdy jsem nebyla sportovní typ, sport mě prostě nebavil. Pravidelně cvičit jsem začala až zhruba před pěti lety. Mám úžasného trenéra, kterému se podařilo nemožné, a to že já, sportovní odpírač, jsem si pohyb zamilovala. Věnuji se funkčnímu a silovému tréninku, posiluji s vlastní vahou a zvedám činky. Můj osobní rekord 55 kilo a rozhodně nekončím. Postupně jsme také přidali box pro kondici. Zajímavé je, že i když jsem pravidelně cvičila a zlepšila se mi kondice, na moji váhu to nemělo vůbec vliv. Hubnutí v mém případě přišlo opravdu až s radikální změnou jídelníčku. Takže s oblibou říkám, že se hubne v kuchyni.

<svg width=„50px“ height=„50px“ viewBox=„0 0 60 60“ version=„1.1“ xmlns=„https:­//www.w3.org/2000/svg“ xmlns:xlink=„https://w­ww.w3.org/1999/xlin­k“><g stroke=„none“ stroke-width=„1“ fill=„none“ fill-rule=„evenodd“><g transform=„tran­slate(-511.000000, –20.000000)“ fill=„#000000“­><g><path d=„M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631“></path></g></g></g></svg>
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kateřina Bednářová (@muj_lehci_zivot)

Jak jste v průběhu hubnutí neztratila motivaci? A co byste poradila čtenářkám, které to chtějí po čase vzdát?

Osvědčilo se mi mít kolem sebe podpůrný tým spřízněných duší. Pravidelně jsem si psala s kamarádkami, které hubly přede mnou. Přidala jsem se i do facebookové skupiny Metabolic Balance, kde si sdílíme recepty, podporujeme se i odpovídáme na dotazy ohledně skladby jídelníčku. V neposlední řadě jsem měla moji úžasnou poradkyni Báru Wolfovou. Chodila jsem k ní na pravidelné konzultace a když jsem váhala nebo byla v koncích, vždycky mi ochotně pomohla a poradila.

Jak jste řešila chutě na něco nezdravého, sladkého?

Většinou mě hříšné chutě moc nepronásledují, protože díky jídelnímu plánu moje tělo dostává všechno, co potřebuje. Ale někdy přijdou, to je jasné. Tak se jim nebráním a dám si v rozumné míře to na co mám chuť. Podobně to dělám na dovolené nebo na rodinných oslavách. Někdy je pro mě příjemnější nevybočovat a jíst stejně jako ostatní, jindy si to víc hlídám.

Velmi užitečná byla rada mojí výživové poradkyně: když člověka začne honit mlsná, dojít si vyčistit zuby. Funguje to spolehlivě! Dobré je pořádně se napít, udělat pár dřepů a nebo si dát „čas na rozmyšlenou“. Prostě počkat 15–20 minut, klidně si na to nařídit minutku. Naléhavé chutě většinou tak dlouho nevydrží a zvítězí rozum. Musím přiznat, že vždycky se velmi ráda vracím ke svému jídelnímu plánu. V tomto režimu se moje tělo cítí nejlépe. Což je nyní velmi aktuální. Stres, lockdown a střídající se karantény, to je opravdu hodně náročné období. Neustále doma žongluji mezi domácí prací, domácí školou a domácí vývařovnou, protože moje děti zase až tak velké nejsou. Moje tělo je asi vývojově dobře nastavené, když si ve stresovém období vytváří zásoby pro přežití. Nejsem totiž typ, který by ve stresu hubnul. Naštěstí se už začíná blýskat na lepší časy a postupně silou vůle začínám dostávat svůj život i jídelníček zase zpátky do většího pořádku.

Jídlu se ale vlastně věnujete i ve svém pracovním životě. Prozradíte čtenářkám, čemu přesně se věnujete, a jak jste se k Vaší současné profesi dostala?

Vždycky jsem pracovala v oboru PR a komunikace, ať už jako novinářka, nebo na druhé straně v agentuře a potom také v tiskovém oddělení velkých firem. Fascinuje mě hledat cestu jak i ten nejnudnější korporátní detail sdělit tak, aby zaujal cílovou audienci. Tento princip ostatně aplikuji i u vytváření receptů – i ta nejprostší surovina může zazářit, když má vhodně vytvořenou příležitost.

Ale zpátky k mojí pracovní cestě.

Post tiskové mluvčí v bance pro mě byl splnění profesního snu. Asi existují důležitější místa, ale pro mě to bylo právě toto. Když jsem z něj odcházela na mateřskou, byla jsem jistojistě přesvědčená, že se určitě vrátím, a to velmi brzy. Nevím, jestli to jsou mateřské hormony, ale rozhodně se v tomto období ženám mění priority a asi i celý pohled na svět. Potřebovala jsem uplatnit svoji kreativitu, která v korporátním světě přece jen tolik uplatnění nenacházela, a tak jsem pustila se do vytváření lifestylových firemních časopisů na mírů. Později jsem získala klienta z oboru potravinářství, začala jsem psát o jídle a tvořit recepty na míru. Tenhle obor mě neskutečně baví a nápadů mám neustále spoustu. Myslím, že se v tom geniálně spojila moje mlsnost, kreativita i fakt, že jsem procestovala pořádný kus světa. Když nám nabídli místní specialitu, vždycky jsem šla ochutnat první. I smažené červy a sarančata v Africe. A i když o jídle píšu nejraději, věnuji se i dalším oblastem a mám klienty i ze zcela „nejedlých“ oborů.

Zdroj: Tato fotka je z archivu Katky z doby ještě před tím, než se pustila do hubnutí.

Na co jste myslela, když jste se rozhodla nevrátit se do korporátního světa a zkusit „to“ sama?

Ke každé změně je potřeba odvaha, i celkem velká. Je to krok do neznáma a je naprosto přirozené, že má člověk strach. Já se vždycky ptám sama sebe, která možnost mě bude mrzet víc. Nemusí to vyjít, ale když to ani nezkusím, tak to nikdy nezjistím. Já jsem profesně nešla příliš daleko, i když to tak může vypadat. Od tiskové zprávy je hodně blízko k časopisu a od něj zase není až tak daleko ke knize, svým způsobem. Moje práce mi dává velký prostor pro kreativitu i relativní volnost v tom, kdy se práci budu věnovat. Klidně můžu dopoledne jít na procházku a dohnat všechno večer. Můžu vzít děti na hory a pracovat odkudkoliv, pokud je tam pořádná wifi a já zrovna nemám domluvené focení nebo schůzky v Praze. To je pro mě extrémně motivující. Platím za tuhle svobodu relativním osaměním „volnonožce“ a nejistotou, protože nikdy nemám nic dlouhodobě ložené. Ale zatím mi to pořád za to stojí.

Kde ve Vás tato touha vzala?

Mám velikou radost, když moje recepty a nápady na jídlo inspirují další. Velmi ráda zkouším nové chutě, kombinuji netradiční suroviny a beru to jako výzvu, když se mi podaří inovovat nějaký zaběhnutý recept se špatnou pověstí. Třeba taková smaženka. Tradičně to je vysloveně ztělesnění nezdravého jídla, a přitom jde přetvořit do nádherné zdravé podoby – žitný kváskový chleba, fermentovaná zelenina a vaječná omeleta, to už jsou top suroviny podle veškerých výživových standardů!

Zmínila jste cesty po světě a ochutnávání zvláštních jídel. Na jaký cestovatelský zážitek vzpomínáte nejvíc?

Cestování je pro mě způsob sebepoznávání a rozvíjení. Jezdíme s manželem na vlastní pěst a děti jezdí s námi od malinka. I když jsem byla na všech kontinentech kromě Antarktidy, a tam se asi ani nepodívám, nejdůležitější pro mě byly cesty spojené s charitativním působením. Pomáhala jsem na mobilní charitativní klinice v Surinamu. Malinké, holandsky mluvící zemi v Latinské Americe, o které většina lidí ani netuší, kde se vlastně nachází. Na klinice dostali zdravotní péči ti nejchudší z nejchudších, kteří by si ji jinak nemohli dovolit nechat si vytrhnout zub nebo pořídit brýle. To člověku hodně změní pohled na svět. Na druhou cestu jsem s sebou vzala i děti, tehdy jim bylo 7 a 10 let. Zapojily se také do práce, rozdávaly třeba letáčky a musely komunikovat v angličtině. Myslím, že to pro ně byla obrovská škola.

Jaký je rozdíl mezi o třináct kilo těžší Kateřinou před čtyřicítkou a Kateřinou, kterou jste nyní? (A teď nemyslím počet kil)

Jsem podstatně spokojenější sama se sebou a žije se mi s větší lehkostí, nejen na kila. Proto jsem také svůj profil na instagramu pojmenovala Můj lehčí život. Vím, jak si časově rozložit jídlo tak, abych neměla hlad, jaké kombinovat suroviny i na jaké složky nezapomenout. To je neuvěřitelná úleva od nejistoty a marných pokusů o fungující jídelníček!

<svg width=„50px“ height=„50px“ viewBox=„0 0 60 60“ version=„1.1“ xmlns=„https:­//www.w3.org/2000/svg“ xmlns:xlink=„https://w­ww.w3.org/1999/xlin­k“><g stroke=„none“ stroke-width=„1“ fill=„none“ fill-rule=„evenodd“><g transform=„tran­slate(-511.000000, –20.000000)“ fill=„#000000“­><g><path d=„M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631“></path></g></g></g></svg>
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kateřina Bednářová (@muj_lehci_zivot)

Jak si svou postavu udržujete dnes?

Snažím se do nejvíc držet svého jídelního plánu a když vybočím, vracím se k němu zase zpátky. Pravidelně cvičím a piju dost vody. Na metabolic balance miluji její pravidelnost a doporučované pětihodinové pauzy mezi jednotlivými jídly. Nemusím se vůbec zabývat „svačinkami“ a „něčím malým na zakousnutí“ a strašně se mi ulevilo!

Na co byste dopředu upozornila ženy, které chtějí zhubnout?

Asi nejtěžší na celém „hubnutí“ je akceptovat, že to není jednorázová akce, po které bych se spokojeně mohla vrátit k lenivému přejídání a všechno bylo v pohodě. V ten moment, kdy to člověk přizná sám sobě a přijme to za své, sice ještě nevyhrál, ale udělal velmi důležitý krok.

Kateřino, moc Vám děkujeme za velice inspirativní rozhovor a přejeme Vám mnoho osobních i profesních úspěchů nejen v kuchyni.